Showroom
Social media
  1. Home
  2. Kennisbank
  3. Technische informatie
  4. Algemene vragen
  5. Op welke manier moet betonstuc in de badkamer aangebracht worden?
Leestijd: 4 | Terug naar overzicht
Blog

Op welke manier moet betonstuc in de badkamer aangebracht worden?

Algemene vragen

De voorbereiding voor het aanbrengen van betonstuc is de helft van het werk.

Badkamer 20220712 14
Geschreven door Nicolas 10 augustus 2023

De keuze voor betonstuc in de badkamer is een moderne toepassing in plaats van tegelwerk. Betonstuc is verkrijgbaar in veel verschillende tinten die passen bij iedere woonstijl. Gecombineerd met andere materialen maakt een betonstuc badkamer hét woonplaatje compleet. Basebeton is een betonstuc dat in een nieuwe badkamer of oude badkamer toegepast kan worden. We geven je in het kennisartikel graag aan hoe je met betonstuc van Stone Age in de badkamer aangebracht moet worden.

Ben je bezig met het bouwen van een nieuwe woning of ben je de huidige woning aan het verbouwen? Houd dan rekening met een aantal punten in de voorbereiding van de ondergrond. In de badkamer is het noodzakelijk om een vlakke ondergrond te creëren voordat je betonstuc gaat aanbrengen. Door het advies van Stone Age op te volgen voor het opbouwen van het betonstuc in de sanitaire ruimte voorkom je ongemakken tijdens het aanbrengen van het materiaal en nadien. Let op: elk project is uniek in zijn soort en hierdoor ben je altijd situatie afhankelijk hoe betonstuc aangebracht moet worden.

Voorbereidingen voor het aanbrengen van betonstuc in de badkamer

Voor een badkamer die je wilt verbouwen zijn een aantal zaken erg belangrijk voordat je betonstuc aanbrengt.

  1. Controleer of de tegels nog stevig vastzitten zodat er geen lekkage kan ontstaan.

  2. Verwijder de sanitaire elementen, ontvet de tegels en maak de badkamer goed schoon.

  3. Ruw de tegels op zodat er geen hoogteverschil meer is tussen de tegel en de voeg.

  4. Voorzie de inwendige hoeken van SA Aqua Stop kimband, zodat het water alleen door de afvoer kan.

  5. Breng een cementgebonden specie aan om oneffenheden weg te werken zodat het oppervlak op de millimeter strak en glad is. Bijvoorbeeld: Ardex R1 of Ardex A950.

Nadat de ondergrond is afgevlakt is het oppervlak gereed om betonstuc aan te brengen. Deze moet zeer strak en vlak zijn, dit wordt ook wel sausklaar genoemd.

Betonstuc opbouwen in een nieuwe badkamer

Bij de opbouw van een lege badkamer moeten de wanden en vloeren waterpas en haaks uitgevlakt zijn voor het aanbrengen van betonstuc. Dit betekent dat de wanden moeten worden uitgeraapt, er wordt dan een laag pleister toegevoegd aan de muur. De wanden dienen waterpas en haaks te worden gemaakt.

Nadat deze technische onderlaag is aangebracht moeten de inwendige hoeken van de douchehoek worden voorzien van SA Aqua Stop kimband. Kimband zorgt ervoor dat de muur vochtvrij blijft. De SA Aqua Stop is een kimpasta die gemakkelijk te verwerken is in de inwendige hoeken van de badkamer. Zo kan de nieuwe laag wandafwerking worden aangebracht. Namelijk: Basebeton.

Basebeton als wand- en vloerafwerking

Als de technische onderlaag helemaal klaar is voor het aanbrengen van het betonstuc kan de professional aan de slag. De eerste stap is om de ondergrond in de MCG-primer te zetten. Nadat de laag handdroog is smeer je de Basebeton Basa op korreldikte aan met een spackmes of spaan. Optioneel is de laag na uitharding op te schuren met een excentrische schuurmachine met korrel 120. De eerste betonstuc laag zit erop! Deze laag geeft ook de tekening aan op de vloer of wand. Na droging van de eerste laag is de Basebeton Sense aan te brengen. De Sense laag schrap je over de Basa aan, zodat de Basa laag er door heen schijnt.

De volgende dag zijn beide lagen uitgedroogd en dien je het oppervlak te coaten met de Stone Age Basic Coat. Volg altijd het Stone Age advies op voor je aan de slag gaat met onze betonstuc producten. Ben je professioneel verwerker en wil je aan de slag met Basebeton? Bekijk dan de pagina met handige productvideo's en downloads.